W skrócie

A forming Pirate Party

Moderators: Gordi, kaczor

W skrócie

Postby wafcio » Sun Sep 24, 2006 7:16 pm

Przez tą liczbe postów rozmywa mi się koncepcja, dla której chcemy zaistnieć. Nie twierdze, że postów jest dużo, ale są one długie. Narazie wiem tyle, że PP chce:
- walczyć o zniesienie praw patentowych
- promować oprogramowanie open source
- ochrone życia prywatnego (brak podsłuchiwania osob niewinnych)
- zrównoważenie praw autorskich
- usunięcie kasetowych opłat
Czy coś przeoczyłem?, bo tak debatujecie, że zaczynam wątpić.

Według mnie, żeby zaistnieć musimy pokazać się szerszej grupie osób. O PP dowiedziałem się z Metra albo Metropolu, więc bardzo ciężko dowiedzieć się o tejżę partii.
Odnośnie oprogramowania open source to przydałby się portal w którym można by znaleźć odpowiednie zamienniki do programów komercyjnych, takie coś przydałoby się dla wielu użytkowników komputera. W końcu trzeba ich jakoś oświecić. Doskonałym systemem do tego przedsięwzięcia wydaje mi się TikiWiki.
Możemy dążyć do tego aby w urzędach państwowych stosować oprogramowanie open source a nie płatne. To pewnie zmiejszyłoby wydatki o kilkaset tysięcy.
wafcio

Postby Arthast » Sun Sep 24, 2006 7:40 pm

niedlugo wystartyuje ogolno polska akcja uswiadamiania problemow i przedstawienia sie spoleczenstu :) Wszystko wymaga czasu
gg: 1998613
tlen: arthast
Arthast

Re: W skrócie

Postby raj » Mon Sep 25, 2006 4:43 pm

wafcio wrote:Odnośnie oprogramowania open source to przydałby się portal w którym można by znaleźć odpowiednie zamienniki do programów komercyjnych, takie coś przydałoby się dla wielu użytkowników komputera. W końcu trzeba ich jakoś oświecić.

Jest parę stron, które w założeniu miały być czymś takim - np. strona Ruchu Wolnego Oprogramowania: www.rwo.pl. Zaczęli tam nawet robić dział pt. "wolne odpowiedniki zamkniętych programów", ale chyba już od wieków nikt tej strony nie aktualizował... :(
Może ktoś byłby chętny do nawiązania współpracy z RWO i zajęcia się ich stroną?

(Przy okazji, wklejam bannerek z fajnymi hasłami ze strony RWO:)

Image
raj

Postby wafcio » Mon Sep 25, 2006 7:07 pm

No to ja chce zrobić serwis o wolnym oprogramowaniu ale aktualizowanym, opartym na MediaWiki, tylko szukam obecnie serwera i pomocy w instalacji tego cuda.
wafcio

Postby Arthast » Mon Sep 25, 2006 7:55 pm

na wiki nic ciekawego nie wyczarujesz - polecam z wlasnego doswiadczenia php-fusion 8) maly, sprytny, stabilny, latwo rozwojowy cms ala php ;) ale to off topic. W sumie to mam serwer wykupiony do lutego nastepnego roku, niekorzystam z niego niestety - na superhoscie. Jakby ktos bylby zainteresowany to z checia przyjme jakies propozycje odnosnie serwisow o wolnym oprogramowaniu itp. nawet pomoge sie urzadzic ;)
gg: 1998613
tlen: arthast
Arthast

Postby The Skip » Sun Dec 03, 2006 11:47 am

Jak będziecie potrzebować pomocy np. tworzenie jakiejś grafiki (banerów itd.) to chętnie wam pomogę o ile znajdę czas :wink:
GG: 1616871
AQQ: 3486171
Image
The Skip

Postby kaczor » Sun Dec 03, 2006 12:26 pm

Image
kaczor

Return to Poland